دانشگاه نیشابور - اختتامیه اولین جشنواره ملی سالانه خیام در دانشگاه نیشابور برگزار گردید.

این برنامه در مورخ24اردیبهشت ماه در محل سالن همابش های دانشگاه برگزار گردید. اختتامیه جشنواره با تلاوت آیاتی چند از کلام الله مجید توسط قاری گرامی جناب آقای صالحی بایگی آغاز و پس از پخش سرود ملی ایران مجری برنامه، جناب آقای دکتر یوسف بینا عضو هیأت عملی گروه ادبیات فارسی با قرائت چند رباعی از خیام آغاز نمودند. برنامه با سخنرانی جناب آقای دکتر حسن صادقی سمرجانی ریاست داشنگاه نیشابور ادامه پیدا کرد، ایشان ضمن ایراد سخنرانی درباره جشنواره و ابعاد مختلف علمی و فرهنگی و ادبی خیام، خدمت حضار محترم و میهمانان و اساتید میهمان و مدعو خیر مقدم عرض نمودند. و در ادامه مراسم، دکتر زهرا پارساپور؛ مدیر سیاست‌گذاری معاونت فرهنگی وزارت علوم و فناوری گفت: درک دم و لحظه همراه با خوشباشی و نشاط، پیام مکرر خیام به انسان امروز است؛ امروزه بیش از هر دوره‌ای دیگر دانشگاه‌ها و پژوهشکده‌های ما نیازمند نشاط علمی و نشاط معنوی و امید هستند.

خیام در دوره‌ای می‌زیست که به بهانه کنار زدن معتزله به جنگ تفکر می‌رفتند، به این دلیل که به فلسفه و علوم به دید تردید می‌نگریستند.

وي افزود: خيام فیلسوفی بود که ضمن حفظ عقلانیت حدود آن را نیز می‌شناخت؛ او معتقد بود که رازهای ناگشوده در این جهان نباید به یاس و نا امیدی منجر شوند، در اشعار او بزرگ ترین خصلت جهان، ناپایداری آن است. اما خیام بر این باورست که بین گذشته و آینده لحظه‌ای ست که باید آن را دریابیم.

دکتر پارساپور اظهار كرد: درک دم و لحظه همراه با خوشباشی و نشاط پیام مکرر خیام به انسان امروز است؛ امروزه بیش از هر دوره‌ای دیگر دانشگاه‌ها و پژوهشکده‌هایمان نیازمند نشاط علمی نشاط معنوی و امید است.

برنامه با پخش سرود شهرستان نیشابور ادامه پیدا کرد و پس از پخش سرود سخنرانان برنامه به ارائه مباحث خود پرداختند.

شرح مختصر این سخنرانی ها به این قرار است:

دکتر یوسف ثبوتی: عنوان سخنرانی: در تاریخ فیزیک در گذر از سده نوزدهم به سده بیستم چه رخ داده است؟

دکتر بهرام خالصه: عنوان سخنرانی: فرازهایی از تاریخ نجوم

دکتر کوروش نوذری: عنوان سخنرانی: جهان تاریک

دکتر مهدی بهزاد: عنوان سخنرانی : معرفی جشنواره خیام

پس از ایراد سخنرانی ها کرسی علمی پژوهشی در حوزه جشنواره برگزار گردید. اسامی حاضرین در این پنل علمی عبارتند از پروفسور حمید گرمابی نماینده محترم مردم شهرستان نیشابور در مجلس شورای اسلامی، دکتر صادقی سمرجانی ریاست دانشگاه، دکتر مهدی بهزاد و دکتر محمدحسن رحمانی دوست دبیر جشنواره ملی خیام.  در طی اجرای این برنامه اهم موارد در باره مباحث علمی و پژوهشی و ادبی مورد تحلیل و بررسی قرار گرفت.

در این پنل دکتر حميد گرمابی نماینده محترم مردم نیشابور در مجلس شورای اسلامی گفتند: ما می‌توانیم کرسی‌های خیام شناسی در نیشابور برگزار کنیم با توجه به چند بعدی بودن حکیم عمر خیام می‌توان از این برند شناخته شده استفاده کرد و برای شهرمان اعتبار کسب کرد.

وي ادامه داد: امیدوارم این بزرگداشت‌ها بزرگ‌تر برگزار شود و حتی به اعتباری بین‌المللی برسد، هم عطار هم خیام پتانسیل بین‌المللی شدن را دارند؛ در شهرهای دیگری نیز دیده شده که بزرگداشت‌هایی برای این شخصيت‌ها بزرگ برگزار می‌کنند.

دکتر گرمابي افزود: اين پیشنهاد را که پيش از اين داده‌ام مبني بر اين كه بین روز ملی عطار و خیام ماه فرهنگی نیشابور شناخته شود براي اجرايي شدن بايد تبديل به خواسته عمومي شود

دکتر حسن صادقي سمرجاني، رئیس دانشگاه نیشابور نيز در اين مراسم عنوان کردند: دانشگاه نیشابور به عنوان دانشگاه مادر در شهرستان وظیفه خود می‌داند که در راستای اهداف ملی و منطقه‌ای خود اقدام نماید؛ یکی از وظایفی که امروزه وزارت علوم تحقیقات و فناوری بر عهده ما گذاشته استفاده از دانش جهانی براي توسعه می‌باشد و به همین علت است که دانشگاه تصمیم به ورود در روزهای ملی به ویژه روز ملی خیام را گرفته است.

وي افزود: امسال برای این‌که بتوانیم در بین جوانان شور واشتیاقی ایجاد بکنیم، تصمیم گرفتیم که برنامه ها را در قالب جشنواره برگزار کنیم.

برنامه اختتامیه با اهدای جوایز و رو نمایی از سکه خیام و تندیس خیام پاسکال خاتمه یافت. قابل ذکر است که طراح سکه خیام استاد جعفر نجیبی و طراح تندیس خیام پاسکال جناب استاد رضا قره باغی بودند که هر دو بزرگوار از اعضای هیات علمی گروه مجسمه دانشکده هنر دانشگاه نیشابور می باشند.